Kirjallisuus

By March 15, 2016 Suomeksi No Comments

Kirjallisuus

Ruotsinkielinen kirjallisuus Suomessa

Suomalaiset ovat tunnetusti lukijakansaa. Maassa luetaan noin 22 000 miljoonaa kirjaa joka vuosi. Niinpä suomenruotsalaisilla on yllin kyllin tilaa seikkailla kirjallisuuden maailmassa. Stockmannin Akateemisessa Kirjakaupassa on myynnissä noin 11 000 ruotsinkielistä kirjaa. Määrä on noin 10 % kirjakaupan koko valikoimasta.

Arvostettujen suomenruotsalaisten kirjailijoiden lista on pitkä. Kärkikaartia edustaa Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg. Tuoreempien nimien joukossa on Kjell Westö, jonka kirjat löytyvät säännöllisesti bestseller-listoilta.

Kirjallinen menestystarina

“Kirjoitan, koska haluan tutkia asioita”, kirjailija Monika Fagerholm toteaa. Häntä on kiitelty niin kirjoitustyylistä kuin paikallisten maneereiden ja kirjallisten viitteiden sisällyttämisestä teoksiinsa. Fagerholm on sekä Suomessa että ulkomailla arvostettu kirjailija. Lukuisten palkintojen joukossa on muun muassa ruotsalaisen kirjallisuuden säätiön palkinto. Hän on ollut myös Finlandia-palkintoehdokas.

“Kirjoitan kaikenlaista kaikkialla”, hän jatkaa. “Työn kuvaan kuuluu olla kiinnostunut kaikesta.” Fagerholm hyödyntää kirjoissaan asuinseutunsa rannikkomaisemaa ja kuvaa suomalaista maisemaa elävästi.

Fagerholmin vuonna 2005 ilmestynyt teos Den amerikanska flickan ( Amerikkalainen tyttö) ilmestyy pian englanniksi. Miltä tuntuu, kun oma kirja käännetään vieraalle kielelle?

“Se on jännittävä bonus. Kun kirja käännetään, alkuperäisteoksesta katoaa aina jotain. Mutta tilalle saattaa tulla jotain hyvää. On hienoa nähdä lukijakunnan kasvavan.”

Fagerholmin neuvo lupaaville kirjailijanaluille kuuluu: “Kirjoita pois. Ei se ole niin iso asia. Jos tunnet kirjoittamisen paloa, sen kun kirjoitat vain.”