Ruotsin kieli Suomessa

By March 15, 2016 Suomeksi No Comments

Ruotsin kieli Suomessa

Euroopassa on monia maita, joissa puhutaan useita kieliä, mutta vain viidessä maassa virallisia kieliä on enemmän kuin yksi. Suomen lisäksi tällaisia maita ovat Belgia, Irlanti, Luxemburg ja Malta.

Suomessa on kolme virallista kieltä: suomi, ruotsi ja saame. Saame on virallinen kieli Inarin, Enontekiön, Sodankylän ja Utsjoen kuntien saamelaisalueilla. Ruotsia on puhuttu Suomessa satoja vuosia, jo kauan ennen maan itsenäistymistä. Ensimmäiset ruotsinkieliset olivat maahan saapuneita ruotsalaisia turkismetsästäjiä, kalastajia ja metsästäjiä, jotka asuttivat nykyisen eteläisen Suomen saariston vuosien 1000 ja 1250 välillä.

Euroopan poliittisissa myllerryksissä Suomi pysyi läntisen naapurinsa alaisuudessa aina vuoteen 1809 saakka. Ruotsi oli hallinnon ja hallitsevan luokan kieli, mikä selittää pitkälti myös ruotsin kielen virallisen aseman nyky-Suomessa.

Suomen kieli sai virallisen aseman vasta vuonna 1863. Suomenkielisen kirjallisuuden esiinmarssiin vaikuttivat merkittävästi Johan Snellmanin ja Minna Canthin kaltaiset ruotsinkieliset kulttuurihenkilöt. Nykyisin ruotsia puhuu äidinkielenään noin 290 000 suomalaista, eli 5,6 % koko kansasta.

Ruotsinkielisen väestön oikeudet ovat ainakin teoriassa turvatut laissa. Etelä- ja Länsi-Suomen rannikkoalueilla ruotsinkielistä palvelua saa virastoissa melko helposti, mutta Helsingistä pohjoiseen tai itään suuntaavalle ei voi kuin toivottaa onnea matkaan.

Suometon Suomi 

Suomessa on alueita, joissa ei välttämättä kuule lainkaan suomen kieltä. Länsirannikolla sijaitsevalla Pohjanmaalla sekä Turun ja Helsingin välissä sijaitsevalla Uudellamaalla on kaupunkeja, joiden asukkaista suurin osa on ruotsinkielisiä. Siellä voi viettää useita päiviä kuulematta sanaakaan suomea.

Suomen 432 kunnasta neljä prosenttia on täysin ruotsinkielisiä. Luku koostuu pääosin ahvenanmaalaisista. Ahvenanmaalla asuu 0,5 prosenttia koko Suomen väestöstä. Suurin osa ruotsinkielisistä suomalaisista on kaksikielisiä, tai ainakin pärjää molemmilla kotimaisilla.

Ruotsin opettelu

Jos olet joskus opetellut jonkun toisen kielen, ja varsinkin jos osaat englantia, on ruotsinkin oppiminen helppoa. Ruotsilla ja englannilla on samat juuret ja paljon yhteisiä piirteitä.

Suomeen verrattuna ruotsin opettelu on todella helppoa!

“Meillä on ruotsin opiskelijoita eri puolilta maailmaa”, Jenny Kajanus Helsingin kaupungin ruotsinkielisestä työväenopistosta eli Arbiksesta, kertoo. “Suurin osa on naimisissa suomenruotsalaisten kanssa tai he tarvitsevat kieltä työssään.” Kajanuksen mielestä ruotsia on helppo opettaa. “Muutamaa ääntämiseen liittyvää seikkaa lukuun ottamatta ruotsi muistuttaa hyvin paljon englantia”, hän sanoo.

Ruotsin kielen suosio on kasvanut, vaikka se ei olekaan Suomen ensimmäinen virallinen kieli. “Joka kuudes viikko alkavat alkeiskurssimme ovat olleet viime aikoina täynnä. Ruotsin taito laajentaa oppilaiden mahdollisuuksia”, Kajanus kertoo.

Varsovalainen Markus Janowski asuu nykyisin Helsingistä länteen sijaitsevalla Karjaalla. “Ruotsinkielisen vaimoni tavattuani olen asunut kolme vuotta paikkakunnalla, jossa ruotsi on vallitseva kieli. Puhun nyt ruotsia melko hyvin”, hän selittää. “Suomen taitoni menettelee, mutta asuinpaikallani voin työskennellä ruotsiksi. Appivanhempanikin ovat ruotsinkielisiä, joten minulla on ollut suurempi motivaatio opetella ruotsin kieli ensin.”

Puolan- ja ruotsin kielten erilaisuudesta huolimatta opiskelu on sujunut hyvin. “Minun korvissani ruotsin kieli kuulostaa miellyttävältä ja sitä on mukava puhua. Kannattaa katsoa ruotsinkielisiä

tv-ohjelmia tai lukea ruotsiksi, sillä sanaston oppiminen on mielestäni kielen opettelussa kaikkein tärkeintä”, Janowski sanoo.

Lyhyt aloittelijan opas 

Ruotsin kielessä on englantia enemmän vokaaleita. Kolmen lisävokaalin (Å, Ä ja Ö) takia kielessä on äänteitä, jotka saavat sen kuulostamaan suomalaisen korvissa siltä, kuin “ruotsalaiset puhuisivat kuuma peruna suussa”. Joskus väitetään, että ulkomaalaisten olisi helpompi ymmärtää suomenruotsia kuin ruotsalaisten puhumaa riikinruotsia. Ruotsin ja englannin konsonanttiäänteet ovat hyvin samanlaisia.

Ruotsin kielessä on paljon englanninkielisiä lainasanoja. Esimerkiksi sana television tarkoittaa samaa asiaa molemmissa kielissä. Aloittelijan on kuitenkin hyvä muistaa, ettei englanninkielisen sanan ääntäminen ruotsalaisella aksentilla aina toimi.

Ruotsin kielessä on nimittäin paljon sanoja, jotka saattavat vaikuttaa englannintaitoiselle tutuilta, mutta tarkoittavatkin eri asiaa. Tällainen on esimerkiksi sana ‘art’, joka tarkoittaa ruotsiksi lajia. Liiallista englanninkielisten sanojen käyttöä myös paheksutaan tietyissä piireissä – etenkin jos tilalle olisi jo hyvä ruotsinkielinen sana olemassa. Termi “svengelska” (tai swenglish) kuvaa tarpeetonta englannin käyttöä. Suomessa suomen- ja ruotsinkielisten sanojen sekoittaminen on hyvin yleistä.

Kannattaa myös muistaa, ettei riikinruotsi ole sama asia kuin suomenruotsi. Poikkeaahan brittienglantikin amerikanenglannista. Erityisesti suomenruotsin slangissa on paljon lainasanoja suomesta ja venäjästä.

Charlotta af Hällström on koonnut suomenruotsin sanakirjan Finlandssvensk ordbok.

Miten oppia ruotsia?

Helpoin tapa oppia ruotsia on hankkia kiva ruotsinkielinen tyttö- tai poikaystävä. Jos se ei onnistu, voit kokeilla perinteisempää tapaa ja osallistua kielikurssille. Parhaat kurssit löydät yliopistoista tai korkeakouluista, joilla on usein myös avointa opetusta. Useimmissa kaupungeissa on myös aikuiskoulutuskeskuksia (kansalaisopistoja eli medborgarinstitut tai ‘MBI‘ ruotsiksi). Tietoa paikallisista kursseista saat myös työ- ja elinkeinotoimistoista.

Hyödyllisiä linkkejä 

Helsingin yliopisto
http://www.helsinki.fi/kksc/language.services/english/
Åbo Akademi (Turku)
http://www.abo.fi/aa/engelska/
Vaasan yliopisto
http://www.uwasa.fi/international/

Helsingfors Svenska arbetarinstitutet (Helsingin ruotsinkielinen työväenopisto)

www.hel.fi/arbis

Ruotsalaisen Lundin yliopiston linkkejä ruotsin opiskeluun

http://www.kreativpedagogik.se/

Kuuntele ruotsin murteita eri puolilta Ruotsia ja Suomea
http://swedia.ling.umu.se/