Teatteri

By March 15, 2016 Suomeksi No Comments

Teatteri

Roolista rooliin

Helsingistä löytyy teattereita laidasta laitaan. Ruotsinkielisen Lilla Teaternin esitystä seuraamalla edessä on varmasti onnistunut ilta. Teatteri perustettiin vuonna 1940, kun kaksi Svenska Teaternin näyttelijää halusi aloittaa oman toiminnan. Teatterinjohtaja Pekka Strang sekä ohjaa esityksiä että näyttelee itse.

“Keskikokoisessa teatterissamme on 270 paikkaa”, teatterinjohtaja kertoo. “Arkkitehtuuri palvelee näyttelijöitä erinomaisesti. Katsomo on lähellä lavaa, joten näyttelijät voivat sekä nähdä yleisön että tuntea heidän läsnäolonsa.”

Lilla Teatern on kuulunut vuodesta 2005 Helsingin kaupunginteatteriin. Sen tavoitteena on tuottaa laadukkaita ruotsinkielisiä näytelmiä. Moni suomenruotsalainen kirjailija onkin nähnyt teostensa ensiesityksen tämän teatterin lavalla.

Esitysten ohjaaminen on rankkaa työtä. Jaksaako Strang vielä itse innostua näyttelemisestä? “Kyllä veri vetää edelleen näyttämölle”, hän naurahtaa. “Nyt minulla on 120 esitystä vuodessa. Tavoitelukuni on 75.”

Näyttelemisen palo ei ole sammunut. “Lavalla on hauskaa”, hän hihkaisee.

www.lillateatern.fi

Kansallinen symboli

Helsingin sydämessä sijaitseva Svenska Teatern (Ruotsalainen teatteri) oli kaupungin ensimmäinen teatterirakennus. Vuonna 1827 käyttöön vihityssä ruotsinkielisessä teatterissa on kaksi näyttämöä. Suuremman näyttämön katsomoon mahtuu 750 henkeä, pienempään 127 henkeä. Rakennuksessa sijaitsi ennen myös teatterikoulu. Arvostettujen arkkitehtien Eero Saarisen ja Jarl Eklandin vuonna 1935 tekemien laajennustöiden jälkeen teatterin vaikuttava julkisivu on pysynyt ennallaan. Teatteri on kulttuurihistoriallisesti tärkeä maamerkki Helsingissä.

www.svenskateatern.fi